اگر از معاشرت با افراد مختلف و سفر لذت می برید، این شغل می تواند برای شما مناسب باشد.
از زمانی که هواپیما توسعه یافته و برای امور تجاری، حمل و نقل و مسافرتی به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت، شغل های زیادی بوجود آمد که یکی از آنها مهماندار هواپیما بود.
مهماندار هواپیما، عضو خدمه? هوایی است که توسط خطوط هوایی برای تضمین ایمنی و آسایش مسافران در پروازهای تجاری و نیز جتهای تشریفاتی ممتاز، بهکار گرفته میشود. وظیفه مهماندار کمک به مسافران برای داشتن سفری راحت، ایمن و لذت بخش است. به عبارتی در یک پرواز هوایی بیشترین مسئولیت پس از خلبان بر عهده مهماندار می باشد.
مهماندار باید به زبان خارجی مسلط باشد. البته در میزان و کیفیت شرایط موضوع، تفاوتهایی در بین شرکت های هواپیمایی مشاهده می شود. مهماندار در برخورد با مسافران مختلف باید نرم و قاطع باشد. داشتن مهارت های ارتباطی خوب و توان انجام کارها به صورت تیمی در این شغل بسیار مهم است.
از لحاظ ظاهری مهماندار باید همیشه مرتب و منظم، با ظاهری آراسته و فرم بدنی متناسب باشد و از لباس های فرم شرکت های هواپیمایی استفاده کند.
یک مهماندار باید از لحاظ جسمانی نیز دارای توان مناسبی باشد زیرا معمولا ساعات زیادی را باید بایستد و یا در فضاهای کوچک تردد کند. شرایط جوی نامناسب هواپیما نیز گاهی این شرایط را سخت تر می کند.
ساعت کاری مهماندار نامنظم و متغیر است. معمولا تعطیلات، زمان اوج کاری مهماندار می باشد. در ایران ساعات کاری مهمانداران نسبت به سایر کشورها طولانی تر است و معمولا مهمانداران زمان های زیادی را از خانواده خود دور هستند.
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد مهماندار هواپیما ارائه می شود.
وظایف مهماندار هواپیما
مهماندار قبل از هر پرواز باید کارهای زیر را انجام دهد :
-
شرکت در جلسه مربوط به پرواز و زمانبندی
-
بررسی موجود بودن مواد و وسایل به اندازه کافی و درست کارکردن تجهیزات ایمنی
-
خوشامدگویی به مسافران و هدایت آنها به سمت صندلی هایشان
-
آموزش نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی به مسافران
در حین سفر وظایف او عبارتند از :
-
اطمینان یافتن از راحتی مسافران و پاسخ سریع و به موقع به درخواست های آنها
-
پذیرایی از مسافران با غذا و نوشیدنی
-
دادن اطلاعیه های خلبان به مسافران
-
اطمینان یافتن از بکارگیری درست روش ها و تجهیزات ایمنی توسط مسافران در شرایط اضطراری
پس از اتمام سفر نیز کارهای زیر را باید انجام دهد :
-
اطمینان یافتن از خروج ایمن همه مسافران همراه با وسایل شخصی شان
-
نوشتن گزارش پرواز شامل هر اتفاق غیر معمول
-
ثبت کلیه سفارشات مواد غذایی و نوشیدنی مورد نیاز برای پروازبعدی
بین پروازها مهماندار فرصتی برای استراحت و بررسی مقصدهای پرواز بعدی خود خواهد داشت.
مهارت و دانش مورد نیاز
- مهارت عالی در برقراری ارتباط با مردم
-
آشنایی مقدماتی با دانش روانشناسی
-
رفتار گرم و دوستانه
-
با تدبیر بودن
-
رویکرد مودبانه ولی قاطع با مسافران خاص و مشکل ساز
-
صدای رسا و ظاهری آراسته
-
توانایی کار تیمی
-
حفظ آرامش در شرایط اضطراری
-
توانایی تحمل فشار کاری زیاد
-
توجه به مسافران مضطرب و تلاش برای آرام کردن آنها
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل مهمانداری
بر خلاف بسیاری از مشاغل که نحوه ورود به آنها دارای مراحل ساده و روانی و روشنی است، ورود به شغل مهمانداری، چه از نظر مدارک تحصیلی و مهارتی قابل قبول و چه از نظر مراحل ورود به شغل در ایرلاین های مختلف پیچیدگی ها و ظرافتهای خاص خود را دارد.
ما مجموعه کامل این اطلاعات را در ادامه و در قالب راهنمای شغلی به شما ارایه کرده ایم. اما در اینجا به اختصار باید گفت: افراد علاقه مند دارای دیپلم ریاضی، تجربی، انسانی، هنرستان (مهمانداری) و دارندگان مدرک کاردانی مهمانداری می توانند برای ورود به شغل مهمانداری اقدام کنند. در آزمون شرکت های هواپیمایی، معمولاً افراد دارای مدرک زبان انگلیسی و پرستاری از امتیازاتی برای استخدام برخوردار می شوند. برخی از شرکت های هواپیمایی و آموزشگاه های آزاد دوره های آموزش مهمانداری را برگزار می کنند که علاقه مندان می توانند در آنها شرکت کرده و مدرک معتبر دریافت کنند. این مدرک در هنگام استخدام ایرلاین ها لازم و مفید است.
در ایران شرکت های هواپیمایی ماهان و ایران ایر روندی متفاوتی دارند. داوطلبان برای ورود به این ایرلاین ها باید در آزمون ورودی، مصاحبه، گزینش، معاینات پزشکی و دوره های آموزشی زبان شرکت و در آنها موفق شوند. پس از گذراندن مراحل بالا، مهمانداران باید دوره های آموزشی ایمنی از جمله مدیریت در تخلیه سریع مسافران در شرایط اضطراری، نحوه استفاده از سرسره و قایق های نجات، مبارزه با آتش در طول پرواز و... را بگذرانند. بعد از آن هم باید در دوره های بازآموزی به منظور افزایش و به روز کردن اطلاعات هوانوردی خود شرکت کنند. (اطلاعات تفصیلی و کامل مربوط به این بخش را در راهنمای شغلی جامع ادامه مطلب خواهید یافت).
بازارکار، درآمد و آینده شغلی مهماندار هواپیما در ایران
اکنون نسخه اولیه راهنمای اطلاعات شغلی بازار کار ایران برای این شغل با عنوان "می خواهم مهماندار هواپیما شوم"در دسترس شماست. امیدواریم با دریافت نظرات اساتید و صاحبنظران ارجمند و رفع نواقص موجود، بتوانیم روز به روز بر کیفیت و کمیت این اطلاعات بیفزاییم و به سهم خود یاریگر دوستان و همراهان عزیز باشیم.
.: Weblog Themes By Pichak :.